Cikkek / Cube Stereo Action Team 27,5" kerékpárteszt!


2018. január 15. @ 13:11


A FRO Racing vezére, Sebestyén Krisztián végig versenyezte a tavalyi szezont Cube enduro kerékpárjával. Az alábbi cikkben egy alapos tesztet olvashattok róla!

szöveg: Sebestyén Krisztián fotók: StandmagA 2017-es szezonra nagyot „kockáztattam”

A jól ismert márkát, amivel 4 évet versenyeztem, lecseréltem az ismeretlenre, és egy Cube Stereo Action Team-et vásároltam.  Könnyes búcsú után megváltam a karbon Mondraker Dune-től.

A stereo elődjét már teszteltem, igaz picike méretben, de alapvető tulajdonságait már ismertem, így nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok.

SETUP


A nagy napon precízen csomagolva érkezett a cucc és élmény volt összerakni. Persze néhány dolog azonnal lekerült róla, mint pl. a 175 mm-es hajtókar, ami erre az alacsony építésű enduróra abszolút rossz. Bőven elég a 170-es kar. Szóval, mielőtt felszántottam volna a gyönyörű XTR karral a hegyeket, inkább leszereltem, és felkerült a jól bevált és ár/érték arányban verhetetlen boostos XT kar. Az XTR fékek ugyanígy jártak. Ugyan az erősebb Trail verzióval volt szerelve a gép, de ez nem tud versenyezni a Saint brutális erejével, amivel persze tovább hízott a gép.

Hogy ne csak hízzon, a DH-s láncterelőt nyugdíjaztam, és felraktam a már pár éve használt és sokkal könnyebb MRP-t. Amit később a még könnyebb E13-ra, majd végül Hope-ra cseréltem.

A bűn ronda és számomra érthetetlen 11-46-os sor is ment a levesbe, és helyette felkerült egy 11-40-es. 2016-ban is ezzel mentem és elég volt mindenhol. Elöl 32-es tányért hajtok, amin a fogprofilt 2017-re lecserélte a Shimano, így kopásállóbb lett a lánc és finomabban is fut a rendszer.Rugózás

A tag cseréje is megtörtént, hiszen az X2-t a jóisten teremtette jókedvében és a Foxnak ajándékozta, úgyhogy e nélkül már nem tudok élni. Amit azonban nem teljesen értek, hogy miért 200x57-es szemtávú taggal gyártják, mivel lenne hely egy rendes méretűnek is. A gyári Fox tagot, 260psi-re fújtam (nem bírt többet a pumpa) és úgy is kevés volt, az X2-t viszont csak 210psi-vel használom, és benne van az összes token, így pazar a gép.
Kicsit kellett fúrni-faragni

Pedálnak becsattant a Shimano DX, ami lehet, hogy nem a legkönnyebb, de a legtartósabb, így nem kell évi 2-3x kötést cserélni. A kötést egyébként kb. addig bírja, mint a cipő, amivel használod. Három szezont nyúztam az elődjét, és csak azért vettem újat, mert kellett pedál a másik bringámba is.

Az állítható üléscső egy FOX Transfer. Ezzel mentem már 2016-ban is, így örültem, hogy gyárilag ezzel van szerelve a gép. 150 mm-es, ami majdnem sok is, de ha sáros verseny van, akkor jól jön minden milliméter. Az állítóját valamiért jobb oldalra és felülre szerelték gyárilag, ami valószínűleg azért volt, mert bal oldalra a tag lock karját szerelték. Mivel én azt levettem, így átkerülhetett a baloldalra alulra a rendes helyére, ami nagyon ergonomikus és jól kézre esik. Kicsit kellett fúrni-faragni a bowden elvezetésen, de megoldottam.

Amit nem teljesen jól terveztek meg a gépen: zörögnek a bowdenek (utólagos tuninggal megoldva), az alsó vázvédő elválik a váztól, ahogy a láncvilla védő is.

Amiben nagyon jó:

+ gyorsíthatóság és iszonyat robbanékonyság

+ súly

+ ha megcsúszik, kontrolálható, pedálból nem kell kilépni, szépen csúszik

+ ugrásnál stabil, elég könnyű reptetniAmiben kevésbé jó:

  • a tengelytáv egy L-es (20”) bringa esetében csak 1198 mm, azaz nagyon rövid. (Az XL-es változata bringa csupan 8 mm-rel hosszabb, viszont az üléscső 50 mm-rel van magasabban, vagyis nem ért volna le a lábam.)
  • Emiatt nagy tempónál már nem stabil, illetve tempós kanyarban sokat megy keresztben.
  • iszonyatosan tolja az orrát, amin valószínűleg a stucni és a karbon kormány még tovább ront.Menet közben

Az első teszt Sopronban volt, ahol majdnem elsírtam magam, mivel a gyári taggal borzasztó volt a kerékpár: a letöréseken összecsattant a segge, viszont gyökeres vagy kanyargós részen nem mozgott. Ehhez társult még a csörgő hang. Pár napra rá beépítésre került az X2 és varázsütésre pokoli jó lett a kerékpár. Ez érdekes, mivel a Cube Action Team is ezzel a Float x taggal használta, valószínűleg a bele egészen más volt, mint a gyári változaté. Szóval, erősen javasolt az X2 vagy a dpx2 beépítése.

Felfelé:

Maga az álom! A DT kerekek szépen gurulnak, lockolható az X2, vagyis nulla a veszteség felfelé. Aki mászott már karbon kormánnyal, az tudja, hogy pokoli jó felfelé. Mászás 5*

Lefelé

A karbon kormányt szokni kellett, meg a dőlésszöggel is sokat játszottam. Mivel a gép reach értéke rövid, nekem előre van döntve a kormány, mert ezzel is lehet jó pár mm-t nyerni. A másik reach növelő játék, hogy a stucni alá a lehető legkevesebb spacert teszed. Viszont ezekkel a csalásokkal nagyon direkt lett a kormányzásom, és sokszor a bringa orra hamarabb úszott meg, mint a segge. Szokni kellett. Nem véletlen, hogy az első verseny edzésén faltól falig közlekedtem, de a futamra már összeszoktam vele.

Féltem, hogy a dh-s részeken gyenge lesz a gép, de pont az ellenkezője történt, baromi jó az igazi, meredek, sziklás, dh-s veretős no controll részeken. Ugrásánál is stabil. A hirtelen csiki-csukis kanyarokban is szuper jól fordul a rövidsége miatt. Ahol bajban van az a nagy tempós, enyhe ívű kanyar. Ezekben próbáltam mindent, a testemet előre, hátra, középre és mindenhová tenni, de ez nem ment úgy, ahogy akartam. Ami nagy előnye és ennek köszönhetem a 2017-es „jó” eredményeket, hogy nagyon jól gyorsítható a gép: egy hiba után néhány tekerés és nagyon hamar újra eléri a gép a versenytempót. Ezt a tulajdonságát sokszor ki is használtam, pedig nem vagyok egy nagy sprintelős alkat. Inkább jó átlagsebességgel szoktam „utazni” a versenypályákon.

Attól tatok, hogy bármilyen bringám lesz ez után, ezt a dinamizmust nem fogom megkapni mástól. A DH OB-n is abszolút jó partner volt, és a pálya utolsó harmadán „fogyott csak el”. Sajnálom, hogy Kékes DH nem volt, mert ott nagyot pusztíthattam volna vele.:)Értékelés

Cube recept: vegyél egy könnyű vázat (2,2 kg tag nélkül), pakold rá a piac legjobb cuccait és kínáld ezt fele annyiért, mint a konkurencia.

A gépnek is köszönhetően 2017-ben a Cube nyergében eddigi legjobb szezonomat teljesítettem a Sloenduro szériában: abszolútban a 40. helyen végeztem a pontversenyben, 436 indulóból.

Kategóriámban (master1) pedig 9. lettem, 98 indulóból, pedig csak 4 futamon indultam a 6-ból. A legjobb eredményem pedig egy 6. hely volt.

A DH OB-n 5. lettem (abszolút 20.), úgyhogy még - magyar - DH-ra is jó a gép.

Sajnos a jó eredmények ellenére egész évben küzdöttem azzal, hogy kicsi a kerékpár. A 442 mm-es reach érték egy 20”-os vázhoz nem elegendő, ezért a 183 cm-es magasságommal másik, azaz nagyobb kerékpárt kell választanom.

A géppel a méret problémától eltekintve annyira elégedett voltam, hogy idén előrendelést adtunk le az új Cube Stereo 29-es modelljére, de sajnos a 2018 tavaszára tervezett megjelenését eltolták 2019-re, így 2018-ban másik márkával fogok versenyezni, ami nem is baj, mert legalább be tudom tartani az Ígértem, hogy minden évben más géppel fogok rajthoz állni.Cube Stereo 140 HPC

Ami érdekes lehet a magyarnak!!! Az az új Stereo, végre SEXY!!! Őszintén, majdnem elcsábultam!

Ár/érték arányban verhetetlen. Ritka az olyan bicó amin nem kell semmit cserélni! Fox 36! dpx2!

Aki főleg itthon teker és csak néha parkozik annak ideális választás!

Forgalmazó: www.paul-lange.hu

Sebestyén Krisztián részletes bike checkje itt olvasható!

Hirdetésfelvétel
Impresszum
Facebook logó