Cikkek / Ománba követtük a tevék nyomába eredő MTB versenyzőt!


2018. június 22. @ 17:35


René Wildhaber egy igazi kerékpár-paradicsomra bukkant, amikor a tevéket követte az ománi sivatagban.

Minden évben néhány hónapon keresztül a monszun időjárás meglátogatja Omán Dhofar régióját, amely kicsalogatja a buja növényzetet a föld alól. Ezen ritka alkalmat kihasználva a tevék felkeresik ezen régiót, hogy egy kis táplálékra tegyenek szert, az útjuk során pedig kanyargós ösvényeket hoznak létre a hegyvidékes tájon. A monszun időszak végével a táj ismét száraz és forró sivatagi arcot ölt, így a tevék által még nedvességben kitaposott ösvények megmaradnak.


Erre csapott le a svájci MTB versenyző René Wildhaber, aki az immár szárazzá lett kitaposott ösvényeket felfedezve a tevék nyomdokába eredt. A kalandor kerékpáros komplett bringázásra alkalmas nyomvonalakra lelt a sivatagi pusztán.
A Dhofar vidék átmenetileg nedves klímájára Wildhaber sem számított, ugyanis néhány száz kilométerre fekszik csupán az Empty Quarter sivatagi régió.

"Sivatagra számítottam, amiben csak homok van, de hegyekre bukkantam. Csodálatos, olyan mint otthon csak hó nélkül" - jegyezte meg kissé tréfálkozva Wildhaber.
A tevék nem túl gyakoriak René szülőhazájában Svájcban, így természetesen a "sivatagi hajói" felkeltették Wildhaber érdeklődését, aki a nyomukba is eredt. A tevék által kialakított terepviszonyok olykor-olykor komoly kihívások elé állították Renét, ugyanis egy-két ösvény távolról meglehetősen könnyűnek bizonyult, de amikor odaért kiderült, hogy teles-tele van éles kanyarokkal és az útja sem a legsimább.

"A pályák némileg a kedvezőtlen dőlésszögek miatt igencsak kellemetlenek voltak, valamint a tevék gyakran szeretnek meredek hegyekre járni, így mondhatjuk azt is, hogy kemény munkára fogtak" - mondta el Wildhaber.

Az egy hétig tartó kaland során René átlagban 10 órát töltött a kerékpáron minden nap, a hőmérséklet átlagosan 26ºC volt.
Wildhaber ösvényei nem mindig voltak megközelíthetők autóval, így időnként gyalogszerrel kellett feljárni a hegyek fölé, hogy elérjék a megfelelő kerékpárutakat. Az ilyen távoli helyeken óvatosnak kell lenni ahhoz, hogy megfelelően tudjunk spórolni az energiakészlettel annak érdekében, hogy megőrizhessük az energiát a hosszú meleg napokon.

 szöveg: redbull.hu
fotók: Naim Chidiac/Red Bull Content Pool

Hirdetésfelvétel
Impresszum
Facebook logó