Cikkek / Magyar válogatott keret a Downhill Világbajnokságra!


2018. augusztus 31. @ 17:49


Idén néhány kilométerrel közelebb rendezik hozzánk a Downhill Világbajnokságot, mint a tavalyi ausztrál trópusi porozást, így több magyar versenyző is rajthoz áll válogatott színekben a jövő hétvégén.

A svájci Lenzerheide már évek óta szerepel a világkupa naptárában, 2018-ban viszont már a VB helyszínéül szolgál az egykoron Steve Peat által is tervezett pálya.

A magyar válogatott négy fővel képviseli a piros-fehér-zöld színeket, akik közt találunk stabil tagokat, de akad két újonc is. A két előbbi éppen a jelenlegi Elite Férfi és Junior Magyar Bajnok, azaz Palotai Gábor és Muszula Balázs. Hozzájuk csatlakozik a válogató rendszert jól teljesítő Giebiszer André, aki két hete az Országos Bajnokságon ezüstérmet szerzett Junior kategóriában.

A felnőtteknél biztos befutó volt Keresztes Péter, azonban a bő egy éve tartó pechszériája továbbra is komoly méreteket ölt. Kézsérülése miatt már az OB-n sem tudott rajthoz állni, ettől persze az első helyét is elvesztette a válogatóban, de a pontszáma még bőven elég a VB-s induláshoz, azonban továbbra sem javult annyit az ujja, hogy azzal érdemben kerékpározni lehessen. Az ő helyére az utóbbi időben kiváló formában lévő és óriási erőbedobással készülő Lenthár Gábor lett behívva. Tavaly Masters kategóriában szerzett bajnoki címet, illetve nyerte meg a harminc pluszosoknál a Szlovák Kupasorozat összetettjét. Idén is még a Mastereknél kezdett, északi szomszédjainknál többször abszolút legjobb magyar idővel, majd az OB-ra lépett fel az Elite Férfiak közé. Bronzéremmel a nyakában indulhatott haza Eplényből, ami a magyarok között a második helyet jelentette.


Muszula Balázs


Palotai Gábor

A világbajnokság mezőnye idén új kihívással néz szembe, ami ránk magyarokra fokozottan érvényes. Mostantól VB-n is kvalifikálni kell a döntőhöz, Elite Férfiaknál a legjobb 80, Junioroknál a top 60 jut be. Mindkettőre van esélyünk, de egyik sem egyértelmű és főleg a felnőtteknél kell majd ellőni a pénteki időmérőt, hogy láthassuk a srácokat vasárnap akár a helyszínen, akár az élő közvetítésben.

Jövő héten tehát Downhill Világbajnokság, sokesélyesnek ígérkezik, nehéz megjósolni, hogy ki fog a dobogó tetején állni. A világkupa összetettet nyerő Amaury Pierron? Vagy a Kanadában újra vk-n első és címvédő világbajnok Loic Bruni? Vagy a sérülésből visszatérő szinte már mindent vivő Aaron Gwin, aki viszont vb-n még sose tudott nyerni? Vagy az idén első vk győzelmét arató Loris Vergier? Vagy csapattársai Luca Shaw és a tavalyi lenzerheide-i első Greg Minnaar? Vagy Troy Brosnan? Brutálisan hosszú még a lista, az időről-időre felbukkanó meglepetés emberekről nem is beszélve. Óriási lesz, kihagyhatatlan!


Lenthár Gábor


Giebiszer André

Ám mielőtt megkezdődne kedden a VB programja, a fentebb említett magyar válogatott most hétvégén az Európa Kupa döntőjén, az ausztriai Brandnertalban versenyez, ahol napok óta esik az eső, 10 fok alatti a hőmérséklet, de ettől függetlenül élvezik a srácok a gyökeres, ugratós pályán a bringázást. Szombaton időmérő, vasárnap döntő, érdemes követni a srácok és csapataik bejelentkezéseit, akciódús hétvége lesz ez is! Hétfőn pedig irány Lenzerheide és kezdetét veszi a 2018-as világbajnokság!

Hirdetésfelvétel
Impresszum
Facebook logó