Cikkek / Beharangozó: Indul a 2019-es EWS szezon!


2019. március 21. @ 15:05


Felvirradt a nagy nap, ahogy Paksi Endre énekli Rácz Feri kedvenc Ossiánjában, csak nem a rock katonái gyűlnek össze a Pecsában, hanem az endurósok az Új-Zéland-i Rotoruában, hiszen indul a szezonnyitó futam a déli félteke őszében.

Szerző: KG Ádám - FroMag

Az egész nem csak a szokásos első futam miatti izgalmak miatt indul érdekesen, hanem például azért is, mert a férfiaknál a tavalyi összetett 3. Damien Oton épp ott egy felkészülési edzésen törte el a kezét, míg a nőknél a címvédő Cecile Ravanel sérült le pár hete nagyon csúnyán. Ugyanakkor vannak nagy visszatérők is, mint például a tavaly év eleje óta rehabon lévő Adrien Dailly, akinek Nicolas Vouilloz állítja be az új Lapierre gépét a legmetálabb 62 fokos villaszöggel. A meredek pályákon nem fogja hátráltatni a gép, az biztos.

A rotoruai futam amúgy is izgalmas szokott lenni, ugyanis az ottani ősz miatt tavaly például egy merő sárdagasztás volt a futam, illetve sok helyi, főleg déhás arc, Wyn Masters, Ed Masters, Matt Walker is indulni szokott, akik azért ismerik az ottani csúszós és tempós nyomokat, így be is húztak dobogós helyeket.

Persze nehéz lenne nem az utóbbi két szezon összetett győztesére, Sam Hillre fogadni, aki idén egy teljesen sárga és még mindig kis kerekű géppel áll majd rajthoz új, világosabb mezben és a signature pedál, kormány, stucni és markolat mellett most már saját Mavic kerékkel is.
A tavaly egymás után EWS-t és világkupa DH-t nyert és összetettben Hill mögött 2. Martin Maes is újított kerék fronton, csak épp nem saját kereket kapott, hanem előre egy 29-est a hátsó 27,5-es mellé. Egyelőre megoszlanak róla a szakmában is a vélemények, hogy a vegyes méretnek van-e tényleges előnye, de az biztos, hogy szokni kell a felemás kerekekből adódó furcsa látványt (értsd: ronda).

Oton kiesésével a szintén kerék fronton újító titkos esélyesnek számító Greg Callaghan is odaérhet a dobogó bármely fokára. Ők a Cube-nál a DT kerekeket cserélték a német Newmenre, amelyek az unalmas egyenfekete szín helyett ezüstösen csillognak, harmonizálva a váz színével.A férfiaknál az amúgy egyre keményebb mezőnyből Oton mellett hiányozni fog még további két éremesélyes, a doppingeljárás alatt álló Jared Graves és Richie Rude. Graves sajnos az agytumor műtéte utáni kemoterápiás kezelésével küzd, így semmilyen módon nem tudna indulni. Külön szimpatikus, hogy a csapata, a Specialized ennek ellenére kitart mellette és meghosszabbították idénre a szerződését mindenféle versenykényszer alól mentesítve őt. Rude pedig úgy döntött, hogy amíg nem dől el, hogy jóhiszeműen és tényleg tiltott szert használt-e, azaz, hogy a doppingbizottság bűnösnek találja-e, addig inkább nem indul a futamokon, holott az EWS szervezői ezt – az ártatlanság vélelmét szem előtt tartva – engednék. Rude részéről ez egy elég korrekt sportolói hozzáállás, hiszen nincs kellemetlenebb érzés, mint a dobogó valamelyik alsóbb fokán állni, vagy épp csak lemaradni a dobogóról, majd esetleg évekkel később eggyel feljebb kerülni, vagy győztessé válni, mert kiderül, hogy az előttünk végző annak idején doppingolt és most elvették az eredményét.

A nőknél azonban egyértelműen eljött Isabeau Courdurier ideje, aki Ravanel mögött folyamatosan második helyen végez versenyről versenyre, ami azért hosszútávon őrjítő lehet. Könnyű lesz felismerni az új, ugyanakkor színvilágában a hőskori Intense-t idéző piros sárga mezében. Persze nem lesz könnyű dolga, mert Noga Karem, Ines Thoma, Kathy Winton is ott lesz a nyomában, ahogy most Rotoruán az inkább downhilles Miranda Miller és Jill Kintner is.

Akárhogy is, a szezon vasárnap elindul, így mostantól lesz mit nézni és lesz kinek szurkolni, meg persze itthon is jön a jó idő, úgyhogy irány a hegy!fotók: EWS

Hirdetésfelvétel
Impresszum
Facebook logó